SZOLGÁLTATÁSOK

Autóklíma töltés és fertőtlenítés:

Amit a gépjárművek klíma rendszeréről érdemes tudni: Nyári melegben, télen, párás időben nagy szolgálatot tesz gépjárművünk klíma rendszere. Mint minden műszaki rendszert, ezt is időről időre gondozni, ellenőrizni kell. Az autóklíma rendszert évente érdemes tisztítani, fertőtleníteni. Az autóklímát nem árt havonta egyszer megjáratni. Télen segít az ablakokról leszárítani a párát. A klímarendszerben évente érdemes ellenőriztetni a hűtőközeg mennyiségét, mert 20-30%-os hűtőközeg hiány már jelentősen csökkenti a klíma teljesítményét.

Autóklíma töltés folyamata:

A klímatöltést a rendszer ellenőrzésével kezdem. A "csak töltsünk rá" megoldás nálam nem működik. A klímarendszer normális működéséhez a gyár által grammban előírt mennyiségre van szükség. A nyomás vizsgálat nem mutatja meg, hogy hány gramm hűtőközeg van a rendszerben, ezért az egész folyamatot el kell végezni. A nyomás ellenőrzése után a klímarendszerből lefejtem a maradék hűtőközeget (amennyiben van benne). A lefejtés után Nitrogénes nyomáspróba következik. A Nitrogénes nyomáspróbát 20 bar nyomáson 30 percig végzem. Amennyiben az autóklíma rendszer tartja a 20 bar nyomást 30 percig, akkor vakumólom a klímát. Ha a vákuum teszttel végeztünk, és az is sikeres úgy visszatöltöm a klíma olajat, amit a lefejtésnél kiszívott a rendszer, plusz UV adalékot is töltök a rendszerbe. Ezután a gyár által grammban megadott mennyiséggel töltöm fel a klímarendszert. Majd ellenőrzöm a nyomásokat, és a befúvott levegő hőmérsékletet.

Rendszer tömítettség ellenőrzés (nyomáspróba), szivárgáskeresés:

Amennyiben úgy érzi, hogy autójának légkondicionálója már nem hűt kellőképpen, nem dolgozik olyan hatásfokkal, mint régebben, akkor mindenképpen érdemes bevizsgáltatni a klímaberendezést, mivel ez a jelenség gyakran a hűtőközeg elszivárgásából fakad. Nitrogénes nyomáspróba alkalmazásával még a legkisebb szivárgások is kimutathatók.

Tisztítás, fertőtlenítés:

A párologtató felülete, és a klímarendszerben lévő párás levegő ideális körülményeket biztosít a baktériumok, gombák számára, melyek a légárammal az utastérbe juthatnak. Belégzésük nyálkahártya irritációt, fáradékonyságot, fejfájást, de akár hörghurutot, allergiát vagy más légúti betegségeket is előidézhet. Az ilyen egészségügyi problémák megelőzése céljából érdemes a légkondicionáló berendezést legalább évente áttisztítani, fertőtleníteni. A klímarendszer tisztítását Ózongenerátorral végzem.

Pollenszűrő cseréje:

Az eltömődött pollenszűrő nem képes átereszteni a kívánt levegőmennyiséget, tehát csökkenti a klíma hatékonyságát, valamint az elszennyeződött szűrőben betegségeket, allergiát okozó baktériumok és gombák is megtelepedhetnek, ezért a pollenszűrőt, évente érdemes cserélni.